Logo Lolland Håndværker Og Industriforening

 

Vore
samarbejdspartnere :

Varelotteriet

Pension for selvstændige

SMV Dannmark

 

 

 

© JAU2
Netank - er du sikker

Siden er oprettet 17.10.2013.

Bruger du netbank
- er du sikker ?

Flere forsikringsselskaber kører i denne tid en kampagne for "Netbankforsikring" i såvel den trykte presse som i radioreklamer. Denne kampagne kan man vælge at se / høre som et tiltag for at sælge produkter til erhvervsdrivende landet over - man kan dog også vælge at tage kampagnen som en information til erhvervslivet om hvor vigtigt det er at sikre sine værdier i såvel den fysiske verden, som i den digitale.

Desværre er der mange, specielt mindre virksomheder, der tror at banken dækker tab ved virksomhedens brug af netbank, når denne hackes. Når man som privatperson anvender netbank, er der en selvrisiko på kr. 8.000,00 ( og kun hvis du har handlet uforsvarligt - ellers kr. 0,00 ) - resten af det eventuelle tab bæres af banken.

Anderledes ser det ud når netbank anvendes erhvervsmæssigt - her er der ingen erstatning fra banken, såfremt ens firmakonti tømmes af hackere. I en nylig offentliggjort undersøgelse udført for CODAN, er det hver tredje af landets små virksomheder, der ikke ved at de handler for egen regning når de benytter netbank.

Det er derfor vigtigt at du som virksomhedsindehaver sikrer dig via en forsikring også på dette område. Er du kunde hos TRYG og har en erhvervsforsikring der dækker tyveri, har du automatisk også en forsikring der dækker tab ved brug af netbank efter nærmere betingelser. Bruger du et andet forsikringsselskab, skal du måske tilkøbe denne dækning til dine eksisterende forsikringer.

Som ved alle andre forsikringer er det nødvendigt at læse betingelserne for eventuel dækning igennem. Ved netbankforsikring er der bl.a. krav om stærke passwords, der skal opbevares forsvarligt og udskiftes med jævne mellemrum ( dette udtryk er ikke nærmere defineret, men én gang om måneden må betragtes som forsvarligt ).

Et eksempel på et stærkt password kan være 18-&sommer_07:79. Når dette password skal skiftes, er det jo ikke nødvendigt at skifte hele strengen - du kan lave en regel for udskiftningen så næste måneds password bliver 18-&sommer_08:79 - den efterfølgende 18-&sommer_09:79 osv.. Det vil samtidig være en god idé at kunne dokumentere denne udskiftning "på én eller anden måde".

Du kan teste "kvaliteten" af dit password ved at benytte dette link.
Her vil du kunne se at førnævnte password bliver betegnet som "Very strong". Kun ved at anvende en kombination af store og små bogstaver, vil du kunne forøge sikkerheden yderligere - dog ikke i "Nem Id" ( "Nem Id" skelner ikke mellem store og små bogstaver.

Selv om der i 2012 "kun" var et tab på kr. 6,5 mio. i netbanker ( officielt i hvert fald - virksomheder er ikke specielt højtråbende, når det kommer til fejl ved it - sikkerheden ) vil dette beløb kunne lægge et større antal små virksomheder ned.

Er du så heldig at have megen fri kapital - ja, så kan den være en idé at bruge 2 banker og dermed 2 forskellige netbanker ( med forskellige brugernavne og password ). Hvis disse så bruges fra 2 forskellige pc'er, må risikoen for tab antages at være yderligere reduceret.

Det er også et ufravigeligt krav at pc'erne der anvendes har installeret en sikkerhedspakke, der kan forhindre afluring af koder og anden brug af pc'en. Ikke alene denne sikkerhedssoftware skal løbende opdateres - også pc'ens styresystem og anden software ( også de programmer der ikke anvendes til kommunikation på internettet ) skal holdes opdateret. Din sikkerhedssoftware kan scanne computeren for sårbarheder og stille forslag til forbedring.

Hvis kun kun anvender din pc kortvarigt og derefter slukker den igen, er det nødvendigt at du f.eks. én gang ugentligt lader den være tændt ca. 1 døgn. I denne periode vil den have tid til at hente de opdateringer der er nødvendige for fortsat sikker drift ( forudsætter at pc'en er indstillet til automatisk download og installation af opdateringer - tal med en edb - kyndig som du har tillid til ).

Nå du er tilsluttet internettet, er du en del af et verdensomspændende netværk - alle de andre computerbrugere har en mulighed for at "se" din pc, og hvis den ikke er tilstrækkeligt beskyttet mod "indbrud" kan skaden ske.

Hvis du benytter mobile enheder som smartphones og tabletcomputere til bankforretninger, skal du sikre dig at din netbankforsikring også dækker tab ved brugen af disse ( det er ikke muligt at få sikkerhedssoftware til alle styresystemer på disse enheder ) - er du i tvivl - lad være med at anvende telefonen eller tabletten.

Hvis du tror at forsøg på indbrud i computere blot er fantasi, kan jeg oplyse at det kan være meget tæt på. I loggen på mine konstant kørende ftp-servere ( som jeg bruger til back-up ) kan jeg se at der jævnligt forsøges login fra nogle ip-adresser ude i verden - de fleste fra Kina, men også Europa og USA er repræsenteret blandt disse forsøg.

Man må jo erkende at idéen med hjemmearbejdspladser også har nået tyveknægtene - og meget forståeligt ( ikke dermed sagt at jeg forstår en tyvs tankegang ). Det må jo være mere behageligt at sidde hjemme foran pc'en og tilrane sig værdier, end det er at hærge et sommerhusområde for at stjæle "low end" fladskærme. Disse kan så efterfølgende sælges for måske kr. 500,00. Samtidig har denne tyv jo pludseligt fået hele verden som arbejdsområde - jo udviklingen når på et tidspunkt alle "brancher".

Det burde være overflødigt - men jeg vil alligevel nævne de fup-mails der tilflyder os alle. Tryk "delete" for alle mails hvor du ikke kender afsenderadressen. Ser du på afsenderes mail-adresse, vil du ofte se at der er tale om fejlstavede domænenavne som f.eks. nels i stedet for nets.

Tryk helle delete 1 gang for meget end 1 gang for lidt. Videregiv ikke dine kreditkortoplysninger medmindre det sker til en sikker side - altså en side der starter med https:// og hvor der foran denne tekst er vist en hængelås.

Hvis du ikke allerede har sikret dig tilstrækkeligt mod tyveri fra dine bankkonti, håber jeg at du med ovenstående er gjort opmærksom på problematikken. Det er også mit håb at du kan anvende blot én af idéerne i foranstående. Du bør dog hæfte dig ved at dette er skrevet af en bruger - ikke af en professionel indenfor området.

Læs også "Rigtige mænd tager ikke back-up" ved at klikke på denne tekst.

 

Ovenstående er stillet til rådighed af JAU2 - Jørns Auto & PAVA Center i Maribo.

©   Materialet er beskyttet i henhold til loven om ophavsret.
JAU2 - Jørns Auto Og PAVA Center    PAVA Logo